Uzdatnianie wody w pasteryzatorach tunelowych
Butelki lub puszki metalowe są pasteryzowane po napełnieniu ich produktem końcowym w celu przedłużenia przydatności do spożycia. Butelki, puszki i ich zawartość są przenoszone przez sekcje pasteryzatora tunelowego w procesie stopniowego ogrzewania i chłodzenia. Każda sekcja ma własny system zraszania wodą, wannę zbiorczą, pompę cyrkulacyjną i filtr.
W pasteryzatorach tunelowych może wystąpić wzrost mikrobiologiczny, korozja i odkładanie się kamienia. Jeśli problemy te nie zostaną rozwiązane, mogę mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo, wydajność wymiany ciepła, wykorzystanie mediów oraz niezawodność. Może to również wpływać negatywnie na jakość opakowań i produktów spożywczych, produktywność i koszty operacyjne.
Nasze rozwiązania adresują kluczowe problemy związane z rozwojem mikrobiologicznym, korozją, odkładaniem się kamienia i innych osadów, w celu zapewnienia niezawodności procesu i najwyższej jakości opakowań.
Rozwój mikrobiologiczny
Rozprzestrzenianie się Pseudomonas i innych mikroorganizmów może prowadzić do rozwoju bioosadów. Oprócz blokowania dysz rozpylających, filtrów, zwiększenia częstotliwości mycia całej instalacji, odkładania się osadów i wydzielania nieprzyjemnych zapachów, bioosady mogą tworzyć środowisko ochronne dla korozyjnych bakterii i patogenów redukujących siarczany, takich jak Legionella. Nasze produkty chemiczne, biocydy i technologie mycia zapobiegają rozwojowi mikroflory oraz formowaniu się biofilmów i tym samym zapewniają bezpieczeństwo procesu.
Korozja instalacji
Korozja instalacji może skutkować wyciekami, zwiększeniem częstotliwości napraw, skróceniem żywotności instalacji. Dodatkowo mogą powstawać osady z produktów ubocznych korozji. Wpływa to na wydajność operacyjną i całkowite koszty użytkowania. Inhibitory korozji oraz profesjonalne doradztwo pomoże przeciwdziałać temu procesowi.
Akumulacja osadów
Minerały zawarte w wodzie oraz inne zanieczyszczenia mogą tworzyć nierozpuszczalne osady, blokując dysze natryskowe, skracając tym samym czas przydatności do spożycia produktów gotowych czy ograniczając transfer ciepła oraz wydajność operacyjną. Może to prowadzić do pękania butelek, wzrostu zużycia mediów, zwiększenia częstotliwości awarii oraz procedur odkamieniania całej instalacji. Nasze produkty do uzdatniana wody oraz fachowa wiedza zapobiegają akumulacji osadów.
Jakość opakowań
Butelki i puszki mogą mieć szereg problemów z jakością w zależności od składu chemicznego wody wykorzystywanej w systemach pasteryzatorów tunelowych i rodzaju opakowania. Korozja może prowadzić do powstawania plam rdzy na wieczkach butelek i stalowych puszkach lub powodować zabrudzenia na opakowaniach aluminiowych. Nielakierowane puszki i wieczka butelek mogą blaknąć, podczas gry wytrącanie się soli nieorganicznych może prowadzić do powstawiania nieestetycznych plam lub wykwitów na opakowaniach.
Problemy z jakością mogą skutkować wzrostem wskaźnika odrzuconych opakowań, potencjalnymi wycofaniami produktów z rynku oraz mogą mieć negatywny wpływ na wizerunek marki. Wszystkie te skutki wpływają na efektywność operacyjną. Nasze produkty chemiczne oraz profesjonalne doradztwo zapewnią skuteczną ochronę opakowań.